maanantai 11. helmikuuta 2019

Rocky road -jäädyke, joka katosi vähin äänin pakastimesta


Rocky road -jäädyke syntyy helposti.

Jäätelö ja jäädyke ovat mielestäni ehdottomasti kesäjuttuja. Syön jäätelöä talvella hyvin harvoin. Ehkä jokin yksittäinen Ben & Jerry's -purkki voi olla herkkupäivän nautinto, mutta jäätelöpuikkoja tai -tutteja en kyllä talven aikana osta.

Jäädykkeitäkään en ole talvisin tehnyt. En nyt hirveästi kesäisinkään, lukuunottamatta ihanaa mansikka-rahka-jäädykettä, joka on aivan sairaan hyvää ja maistuu kesältä.



Rocky road sen sijaan on mielestäni hyvinkin talvinen herkku kaikessa runsaudessaan. Olen tehnyt sitä esimerkiksi tammikuussa vietettyihin tupaantuliaisiini. Rakastuin rocky roadiin heti, kun testasin sitä ensimmäistä kertaa joskus kymmenen vuotta sitten. Tässäkin viehättää se rakastamani makean ja suolaisen liitto. Siksi laitan aina mukaan vähän enemmän suolapähkinöitä ja vähän vähemmän vaahtokarkkeja.



Rocky roadin tekeminen on helppoa, ja siitä voi ainesosia vaihtelemalla tehdä millaista vain. Piparkakut tekevät mausta jouluisen, samoin vihreät kuulat (yök, en kyllä ikinä testaisi). Suolapähkinöiden seurana voi halutessaan käyttää pistaasipähkinöitä. Riisimurot ja jopa rusinatkin ovat yleisiä täytteitä.

Joululoman mökkireissun aikana päätin talvisesta tunnelmasta huolimatta tehdä rocky roadia jäädykemuodossa, sillä huomasin herkullisen reseptin Yhteishyvä-lehdessä. Lisäksi se tarjosi mitä kätevimmän tavan päästä eroon viimeisistä joulukonvehdeista ja itseleivotuista pipareista.



Karpalot olivat oiva lisä tähän jäädykkeeseen, sillä karvaudellaan ne taittoivat hyvin makeutta. Tällä kertaa käytin ohjeen mukaisesti suolatonta pähkinäsekoitusta, sillä sitä sattui olemaan mökillä valmiina.

Tämän valmistaminen oli yhtä helppoa kuin rocky roadin yleensäkin. Ainekset lähinnä sekoitettiin, ja laitettiin sitten astiassa takaisin pakastimeen jähmettymään. Ainoastaan karpalokinuskin teko vaati pientä kikkailua. Laiska voi kyllä aivan hyvin käyttää pelkkää kinuskikastiketta suoraan purkista, vaikka kokonaisuus jääkin sitten hienostunutta loppusilausta vaille ;)

Tämä jälkkäri oli todellinen hitti. Usein varsinkaan aikuiset eivät pääruoan jälkeen ole enää kovin innoissaan jälkkäristä, mutta ehkäpä tällainen jäädykemuotoinen herkku mahtuu paremmin vatsan koloihin kuin vaikkapa jokin leivonnainen! Seuraavina päivinä yksi jos toinenkin meistä kävi kaivamassa jäädykettä esille pakastimesta ja leikkaamassa itselleen palasen.

Ainekset (katso koko resepti Yhteishyvän sivuilta täältä):

1,5 l vaniljajäätelöä
14 kpl vaahtokarkkeja
12 kpl suklaata (esim. joulusuklaat)
1dl (60 g) pähkinäsekoitusta
8 kpl piparkakkuja
1 dl (50 g) karpaloita (pakaste)

Karpalokinuski:
2 dl (100 g) karpaloita (pakaste)
2 dl kinuskikastiketta

Koristeeksi:
vaahtokarkkeja
suklaata
piparkakkuja
pähkinöitä
karpaloita
























Ei kommentteja:

Lähetä kommentti