sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Samppanjaa ja seepraraitoja


Kakku-, karkki- ja samppanjajuhlat!


LEIVONTAVIIKKO 1 

Olin haaveillut mustavalkoisen seeprakakun tekemisestä jo pitkään. Ihastuin kakun tyylikkääseen ulkomuotoon, minkä lisäksi olen aina pitänyt lakritsista ja salmiakista KAIKESSA.

Olin käynyt katselemassa ohjetta Kinuskikissan blogista jo ajat sitten, mutta vielä silloin en tarttunut toimeen. Taannoin ostin kuitenkin leivontatarvikemyymälästä varastoon Apteekin salmiakki -mixeriä, jotta kakun tärkein ainesosa olisi valmiina ulottuvilla, kun päättäisin kokeilla ohjetta.

Apteekin salmiakki -mixerin ostin leivontatarvikemyymälästä, mutta sitä saa myös apteekeista.


Tämän blogin aloittaminen toi reseptin uudestaan mieleeni. Olin päättänyt tehdä kakun lauantaiksi tyttöjen hotellihuonebileisiin, ja seeprakakku tuntui sopivan tarkoitukseen hyvin.

Resepti tuntui suhteellisen haastavalta ja netistä löytyikin muistutuksia siitä, että ohjetta kannattaa noudattaa pilkulleen. No, itsehän aloin tietenkin heti soveltaa, sillä käyttämäni kakkuvuoan halkaisija oli 24 sentin sijasta 26 senttiä. Ajattelin, että tarvitsen hieman enemmän täytettä ja kiisseliä, ja kasvatin määriä himppusen sieltä ja täältä.

Kakun pohja syntyi Domino-kekseistä, jotka oli tarkoitus murskata tehosekoittimella. En kuitenkaan omista tuohon hommaan soveltuvaa tehosekoitinta, joten murskasin keksit käsin. Se tuntui toimivan ihan hyvin.


Salmiakkikiisseli, vaniljatäyte ja kakkupohja valmiina. Sitten vain raidoittamaan!


En ole keitellyt kiisseliä koulun kotitaloustuntien jälkeen, mutta ohjeita seuraamalla salmiakkikiisseli syntyi näppärästi. Myös vaniljatäyte oli yllättävän helppo tehdä.


Seeprakakun hyytyminen jääkaapissa kestää pidempään kuin tavallisen juustokakun.


Jännittävin vaihe raitakakussa oli tietenkin täytteen ja kiisselin valuttaminen kakkuvuokaan. Lopputuloksesta ei tullut aivan yhtä symmetrinen kuin reseptin kuvissa, mutta selkeät raidat siinä kuitenkin on! Ja kakkua maistelleet ystäväni olivat jopa sitä mieltä, että ei-niin-säntillinen versio on kauniimpi. Kakku sopi mainiosti samppanjan seuralaiseksi eikä ollut kaikesta salmiakista huolimatta liian makea. Saatoin ohjetta muunnellessani lisätä hieman liikaa liivatetta, mutta ainakin kakku pysyi hyvin kasassa.






Odotan innolla, että pääsen tekemään seuraavaa seeprakakkuani. Nyt tiedän, kuinka kiisselin ja täytteen vuorottelu toimii, ja saan varmasti aikaiseksi symmetrisemmän lopputuloksen. Ainakin sateenkaaren väreissä loistavan seeprakakun tekeminen kiinnostaa. Sopivia lastenjuhlia odotellessa!

Lapsista puheen ollen. 10-viikkoinen poikamme piti minulle seuraa keittiössä kakun tekemisen ajan ja vaikutti oikein tyytyväiseltä mustavalkoiseen lopputulokseen. Pikkuinen on jo tottunut siihen, että tässä taloudessa eivät värit räisky edes vauvanvaatteissa tai leluissa. Suosimme valkoista, beigeä, harmaata ja mustaa aina, kun mahdollista. Seeprakakku sopi siis kaiken lisäksi sisustukseen, ha ha ;) Tokikaan siitä ei ollut niin paljon iloa, kun kakun tuhoaminen tapahtui hotellihuoneessa.


Noudatin tätä Kinuskikissan mustavalkoisen seeprakakun reseptiä. Ohje löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Pohja:
250 g dominokeksejä
50 g voita tai margariinia
1 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
½ dl kaakaojauhetta

Salmiakkikiisseli:
5 liivatelehteä
2 ½ dl Apteekin salmiakki -mixeriä
2 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
½ dl maissitärkkelystä

Vaniljatäyte:
8 liivatelehteä
650 g täyteläistä vaniljajogurttia
700 g vaniljavanukasta tai vaniljan makuista jälkiruokarahkaa
½ dl sokeria

1 dl vettä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti