sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Marraskuu vaatii hiilareita - nyt syntyi helppoa lohtupullaa

VIIKKO 5

Pöydän täydeltä pullaa hieman erilaisessa muodossa.

Kuten jo blogia aloittaessani totesin, pelkään eniten pullan leipomista. Olen tehnyt korvapuusteja elämässäni pari-kolme kertaa, ja muistan, että ainakin kerran tuloksena oli kivikovia leipomuksia. Löysä taikina vaati mielestäni lisää jauhoja, ja vielä vähän lisää, ja vielä vähän lisää, että sain siitä mitään aikaiseksi. No, ei se sitten ollutkaan hyvä idea.

Vielä tällä viikolla en uskaltanut tarttua korvapuustihaasteeseen, mutta sen sijaan aloitin pullan leipomisen helpoimman kautta.

Meillä kyläili eilen kolmilapsinen ystäväperheemme Lohjalta. Ajattelin, että tarjolla olisi parempi olla sekä suolaista että makeaa, että koko poppoo saa vatsansa täyteen. Muistin, että olen taannoin tehnyt illallispöytään bostonleipää, joka onnistui hyvin. Siinä pullataikina leivotaan tutun bostonkakun muotoon, mutta sisään laitetaankin suolaista täytettä.


Bostonleivän täytettä voi soveltaa. Tässä pekonia, paprikaa ja sipulia.


Löysin bostonleivän ohjeen, mutta totesin, että sienien käyttäminen täytteenä ei tässä tilanteessa toimi. Mieheni saisi slaagin jo pelkästä käristettyjen herkkusienten hajusta, niin paljon hän sieniä vihaa. Vaihdoin sienet paprikaan, mikä sopi aivan hyvin pekonin kumppaniksi.

Makeaksi kaveriksi bostonleivälle valitsin mustikkanyhtöpullan. Siinä viehätti trendikäs ”nyhtö”-tarjoilu ja se, että kerralla syntyi iso satsi.


Sekä bostonleivän että mustikkanyhtöpullan taikinat olivat helppoja käsitellä ja sopivan sitkoisia.



Sekä bostonleivän että mustikkanyhtöpullan pullataikinat olivat erittäin helppoja valmistaa ja käsitellä. Molemmista tuli ohjetta seuraamaalla juuri sopivan löysiä ja astian reunoihin tarttumattomia. Ei tullut mieleenkään lisätä jauhoja :)

Bostonleivästä tuli hienon näköinen ja maukas. Tärkeintä oli leikata taikinapötkylä juuri oikean kokoisiin, noin 5 senttimetrin paloihin, että niistä sai väljästi aseteltuna irtopohjavuoan täyteen.


En vaivautunut tekemään mustikkapullan taikinalevyistä kovinkaan symmetrisiä.

Mustikkanyhtöpullan kokoaminen kolmesta ympyränmuotoisesta taikinalevystä oli mielenkiintoista. Lopputulos oli näyttävä ja valtavan suuri mustikkatähti. Sen sijaan maku ei ollut tässä pullassa mitenkään ihmeellinen. Niin kuin 8-vuotias vieraamme kiteytti: ”Tämä on vähän kuin taikinaa ja vähän mustikoita.”


Ensi kerralla varaan enemmän täytettä.

Ja lopputulos oli tähti!



Kuivaa pulla ei sentään ollut, mutta enemmän makua se olisi kaivannut. Seuraavalla kerralla lisäisin täytteiden määrää kahteen tuorejuustorasialliseen ja tuplaisin myös mustikoiden määrän. Ehkä sokeriakin voisi laittaa hieman lisää?

Vaikka meitä istui kahvipöydän ääressä neljä aikuista, kaksi kouluikäistä ja yksi taapero (minkä lisäksi ruoasta vielä mitään ymmärtämätön vauva istui babysitterissä), jäi leipomuksia vielä reilusti.


Bostonkakun suolainen versio eli bostonleipä on näyttävän näköinen leipomus. Sopii hyvin vaikkapa keiton kaveriksi.

Emme vaivaantuneetkaan lauantaina tekemään mitään varsinaista ruokaa, vaan luotimme bostonleipään ja nyhtöpullaan. Illalla vielä nautiskelimme sohvalla vieraiden tuomia glögiä ja pipareita, joten hiilihydraattien annostelu oli varsin tapissa. Mikäs siinä, lumien sulamisen jälkeinen marraskuu on pimeä ja ehdottomasti vaatii vähän lohtupullaa!

Nyhtöpullasta riittää tarjottavaa vaikka kokonaiselle talkooporukalle.

Sekä bostonleivän että mustikkanyhtöpullan ohjeet ovat Valion sivuilta. Leipä löytyy täältä, ja nyhtöpulla täältä.

Bostonleipä

1/2 pakettia hiivaa
1 prk Valio Mustapekka-ruokakermaa
1/2 tl suolaa
1/2 rkl sokeria
1 rkl tomaattipyrettä
6 dl vehnäjauhoja
1/2 dl juoksevaa voita, esim. Oivariini

Täyte:
170 g pekonia
200 g herkkusieniä (korvasin paprikalla)
1 iso sipuli
100 g Viola-chilituorejuustoa


Mustikkanyhtöpulla

1/2 pakettia hiivaa
2,5 dl maitoa
1 muna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
1 1/2 tl kardemummaa
8 dl vehnäjauhoja
75 g voita

Täyte:
200 g Viola-vaniljatuorejuustoa
100 g mustikkaa

Voiteluun:
munaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti