VIIKKO 4
Suolapähkinällä ja valkosuklaalla maustettuja cookieita, itselle ja lahjaksi. |
Oli helteinen heinäkuu vuonna 2011, kun vietin lomaa ystäväni kanssa New Yorkissa. Yhtenä iltapäivänä kävelimme Brooklynissä ja poikkesimme pieneen herkkupuotiin. Ostin jättikokoisen jäätelötötterön, jonka mauksi valitsin ”saltwater toffee”.
Vesi nousee kielelleni vieläkin, kun muistelen kyseistä makuelämystä. Toffeen värinen jäätelö oli TODELLA suolaista ja TODELLA hyvää. Rakastan suolaisen ja makean liittoa, minkä oikeastaan tajusin kunnolla vasta tuolloin. Ah, antaisin paljon siitä, että saisin jälleen maistaa kyseistä jääteöä! Seuraavan New Yorkin matkani tein muutama vuosi sitten maaliskuussa, luihin ja ytimiin menevien kevätmyrskyjen keskellä. Ei tullut mieleenkään edes yrittää etsiä kyseistä jäätelöpuotia. Seuraavalla reissulla on varmaankin pakko!
Taikinan teossa ei pitkään nokka tuhissut. |
Tuon makuelämyksen jälkeen Suomeenkin on tullut kaupoissa myytäviä valmisjäätelöitä, joissa on suolapähkinää tai jopa ”ripaus merisuolaa”. Ne kaikki ovat kuitenkin olleet pettymyksiä, sillä suolaisuutta on tuskin maistanut. Netistä löytyy onneksi ylen määrin reseptejä kotona tehtävään suolapähkinäjäätelöön. Kaikissa resepteissä ei edes tarvita jäätelökonetta. Voin vakuuttaa, etä tässä blogissa korvataan jollakin viikolla leipominen jäätelön tekemisellä :)
Suklaiden kanssa on sama juttu. Marabou möi joskus vuoden 2012 tienoilla Royal-suklaapatukan muotoista patukkaa, joka taisi olla vain merisuolalla maustettua maitosuklaata. Suola todellakin maistui siinä patukassa, ja se oli aivan taivaallista! Pettymys oli suuri, kun tuote katosi kauppojen hyllyiltä nopeasti.
Fazer myy tällä hetkellä makuyhdistelmää ”karamelliä, merisuolaa ja maitosuklaata”, mutta sen suolaisuus jää kovin vaisuksi. Fazerin popcorn-suklaa on hyvä yritys ja pidän kyllä siitä, mutta ei sitä kovin suolaiseksi voi sanoa.
Nämä todellakin leviävät uunissa, joten taikinasta kannattaa muotoilla varsin pieniä pikkuleipiä ja asetella ne pellille harvakseltaan. |
No mutta, tämä oli pohjustusta viikon reseptiin eli suolapähkinä-valkosuklaapikkuleipiin. Olin päättänyt tehdä pikkuleipiä, jotta voisin pakata niitä lahjaksi lauantaina 35-vuotispäiviään viettäneelle ystävälleni. Juhlia vietettiin Joensuussa, mistä olen viettänyt suurimman osan lapsuudestani ja nuoruudestani. Tulin tänne nyt pojan kanssa moikkaamaan mummua ja viettämään pitkää viikonloppua mieheni ollessa reissussa.
Innostuin suolapähkinäreseptistä heti Lisäksi plussaa oli reseptin yksinkertaisuus, sillä lauantaipäivään oli tällä kertaa mahdutettava paljon muutakin ohjelmaa kuin leipominen.
Prosessi sujui sutjakkaasti, tosin en muistanut, kuinka paljon tämän tyyppiset pikkuleivät oikein uunissa leviävätkään. Ihmettelin reseptin määräystä jakaa taikina 32 osaan. Itse taisin tehdä vain noin 22 keksiä. No, tuloksena olikin sitten jättikokoisia cookieita, mutta mikäpä siinä. Onneksi niistä ei sentään tullut niin suuria, että eivät olisi mahtuneet varaamaani lahjarasiaan. Pääasia on, että suolapähkinät todella maistuivat näissä mehevissä kekseissä.
Makoisaa syntymäpäivää Annelta Annalle! |
Ja ne Annan syntymäpäivät, ne olivat ihanat. On valtava onni, että elämässä on yhä ystäviä, joiden kanssa on ala-asteen kolmannella luokalla tehnyt ”luokan ihanimmat pojat top 5” -listoja. Paljon onnea vielä maailman parhaalle Annalle!
Tässä suolapähkinävalkosuklaapikkuleipien resepti. Ohje kokonaisuudessaan löytyy K-marketin sivuilta täältä.
100 g suolapähkinöitä
100 g valkosuklaahippuja
125 g meijerivoita
2 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti