keskiviikko 2. elokuuta 2017

Näitä pikkuleipiä Joensuun teini-ikäiset himoitsivat (esimerkiksi kesällä -95)

Silloin nuoruusvuosina Joensuussa paistoi aina aurino. Ihme kyllä myös silloin, kun leivoin mokkasydämiä 20 vuotta myhöhemmin Espoossa.

Olin synttärihullu jo lapsena. Pidin aina isot synttärit, joihin kutsuttiin jos ei nyt koko luokkaa, niin ainakin kunnon kattaus kavereita. Olisinkohan ollut neljännellä luokalla, kun pidin legendaariset diskosynttärit, joihin kutsuttiin kaikki.

Äitini oli innolla mukana järjestelyissä, kuten aina. Ikkunat peitettiin vilteillä, että saimme kotiimme diskomaisen hämäryyden jo alkuillasta. Sitten tanssittiin ja kisailtiin huolella suunnitelluissa kilpailuissa, joihin oli toki hankittu myös palkinnot.

Tämä oli hauskaa aikaa nuoruuden ja lapsuuden välissä: poikiakin oli kutsuttu ja tanssimme hitaita, mutta toisaalta sain lahjaksi vielä Barbie-nukkeja.

Tämä reseptikirja on rakas, ja silloin tällöin kaivan siitä edelleen esiin jonkun nuoruusajan luottoreseptin, kuten kaurateeleivän, munakasrullan tai sipulipiirakan.



Meidän äiti on aina leiponut paljon, mutta aika perinteisiä juttuja, kuten kanelipullia ja mustikkapiirakkaa. (Nykyisin hän on kyllä kokeilevampi!) Jossain vaiheessa lapsena innostuin itsekin testailemaan leipomista. Yksi ensimmäisiä suosikkireseptejäni oli Pirkka-lehdestä täysin summamutikassa tekoon otettu mokkasydämien resepti. Mokkasydämien teko on vähän pipertämistä, mutta juuri sellaisesta pidin nuorempana. Olin hullu askartelija.

Etenkin yläasteaikana tein mokkasydämiä kaikkiin juhliin. Niitä tarjottiin aina suurissa synttärijuhlissani, mutta välillä myös arkisin. Samoihin aikoihin olimme alkaneet kavereiden kanssa juoda kahvia ja muistan, kuinka aikuiselta tuntui sanoa, että ”mennäänkö meille/teille kahville”. Sydämissä oli sama aikuismaisen fiiliksen tuonut kahvin maku. Pikku hiljaa kaikki ystäväni alkoivat tuntea kyseiset pikkuleivät ja oikein odottaa niitä.

Tältä näyttivät reseptit Pirkka-lehdessä joskus 1990-luvun alkupuolella

Mokkasydämet on todellinen retroresepti. Kätköistäni löytyy vielä alkupräinen, päällystetty reseptikirja, johon keräsin lehdistä leikkaamalla ja käsin kirjoittamalla erilaisia reseptejä. Silloin ihan oikeasti oli vielä aikaa tuollaiseen näpertämiseen! Ja toisaalta tarvetta. Nyhän reseptejä ei tule kerättyä mihinkään, kun ne löytyvät yhdellä haulla kaikki verkosta.

Mokkasydämet on myös tämän blogin ensimmäinen toiveresepti! Samoissa porukoissa Joensuussa liikkunut Facebook-ystäväni huhuili taannoin kyseisten leipomusten perään. Hän muisti sen kahvinmaun vielä kaikkien näiden vuosien jälkeen! Olihan se siis tartuttava toimeen ja tehtävä mokkasydämiä yli 15 vuoden tauon jälkeen :) Isot terveiset Helille!




Tarjosin keksejä kahvikutsuilla mieheni vanhempien luona sekä ystäville yhteisessä mökkiviikonlopussa. Ja kyllä, edelleen mokkasydämet keräsivät kehuja! Mökillä niitä maistoivat myös lapset, ja hyvin upposi kahvin mausta huolimatta.




Itselleni tekoprosessi ja maku toivat elävästi mieleen nuoruusvuodet. Kun kaikki oli vielä niin helppoa, vaikka silti vaikeaa. Kun kaikki asuivat vielä kotona samassa kaupunginosassa, ja ystävien kanssa vietettiin aivan tuhottoman paljon aikaa. Kun piti huolehtia sanakokeista, muotifarkuista ja nuorisotalon diskoista, mutta ei työelämästä, asuntolainasta tai sosiaalisesta mediasta. Kun pyöräiltiin kesäöisin päämäärättömästi ympäriinsä ja oltiin ihastuneita, milloin keneenkin.


Usein kului useampikin kuppi kahvia ja läjä mokkasydämiä kun puimme ihmissuhdeongelmia meillä pitkälle aamuyöhön. Oli kesä, eikä mitään tekemistä, ja koko maailma edessä.




Mokkasydämien resepti (leikattu Pirkka-lehdestä vuosikymmeniä sitten):

250 g margariinia tai voita
2 dl sokeria
1 muna
2 tl vanilliinisokeria
2 tl leivinjauhetta
5 1/2 dl vehnäjauhoja

Suklaataikina:
2 rkl kaakaojauhetta

Mokkatäyte:
150 g voita
1 1/2 dl tomusokeria
1/2 dl vettä
1 tl murukahvia (itse olen kyllä aina veden ja murukahvin sijasta käyttänyt suodatinkahvia)
1 1/2 tl vanilliinisokeria

Voiteluun:
Muna

Pinnalle:
Mantelirouhetta

Vaahdota rasva ja sokeri ja vatkaa muna joukkoon. Sekoita vanilliinisokeri, leivinjauhe ja vehnäjauhot, lisää seos taikinaan. Kokoa lopuksi taikina käsin tasaiseksi massaksi. Ota puolet taikinasta eri kulhoon. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinoiden jähmettyä kylmässä.

Kauli taikinat jauhojen avulla ohuiksi levyiksi. Painele sydänmuotilla ja laita pikkuleivät pellille paperin päälle. Voitele vaaleat sydämet munalla ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Paista 200-asteisessa uunissa noin 8 minuuttia.

Vaahdota täytettä varten voi ja tomusokeri. Kuumenna vesi ja lisää pikakahvi. Sekoita jäähtynyt kahvi vaahdon joukkoon ja mausta vanilliinisokerilla. Levitä suklaapikkuleiville täytettä ja paina vaalea pikkuleipä päälle. (Ja nämähän eivät mene ikinä tasan! Itse aina lasken tilanteen jo ennen paistamista, ja tarpeen mukaan jätän tarvittavan määrän vaaleita voitelematta ja koristelematta, tai vaihtoehtoisesti voitelen ja koristelen tarvittavan määrän tummia pikkuleipiä.)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti