sunnuntai 28. tammikuuta 2018

Täydellinen äiti leipoo lämpimiä sämpylöitä iltapalaksi – kokeilin, mutta taidamme jatkaa riisikakuilla


Sämpylöiden päällä on kurpitsansiemeniä.



Minusta tuntuu, että on paljon ihmisiä, ja varsinkin paljon perheenäitejä, jotka harrastavat sämpylöiden leipomista. He eivät välttämättä ole muuten mitenkään erityisen kovia leipomaan, mutta sämpylät syntyvät käden käänteessä täyttämään nälkäisen perheen vatsoja.

Itse en ole ikinä ollut mikään sämpylänleipoja. En muista, että olisin tehnyt niitä aiemmin kovinkaan montaa kertaa.

Jos olen halunnut leipaista jotakin itse ilta- tai aamupalaa varten, olen tehnyt teeleipää, minkä tekeminen on huomattavasti helpompaa ja nopeampaa kuin sämpylöiden.

Sämpylöiden leipomattomuuteen on varmasti vaikuttanut myös se, että en ole vuosiin ollut kovin kova syömään leipää, ja varsinkaan vaaleaa leipää. Yleensä meillä on kotona ainoastaan jälkiuunilepää, mikä sekin tahtoo usein vanhentua syömättömänä. Mieheni syö useimmiten leivän sijasta hapankorppuja ja minä riisikakkuja. Lasta varten olen ostanut pari kertaa jotain pehmeämpää leipää tai sämpylää, mutta ei hänkään tunnu niistä kovasti välittävän.


Näihin porkkanasämpylöihin tulee myös kauraleseitä.



Nyt ajattelin kuitenkin pitkästä aikaa testata, millaista sämpylöiden tekeminen olikaan. Tulihan siitä kieltämättä kotoisa olo! Sämpylöiden tuoksu on aivan hurmaava ja pitää jotenkin sisällään mielikuvan siitä, että pian onnellinen perhe kokoontuu sopuisaan iltapalahetkeen, missä nautitaan tuoreita sämpylöitä ja kuumaa kaakaota. Äidin sämpylät katoavat nälkäisiin suihin, ja yhteinen sämpylähetki jää elämään turvallisena ja kotoisana muistona lasten mielissä.

No, meillä ei aivan toteutunut tämä. Mies on reissussa, ja minä kotona seuranani taapero, jolla on jo kolmatta päivää noin 39 asteen kuume. Välillä se vähän laskee lääkkeillä ja poika jaksaa juosta normaaliin tahtiin, sitten kuume taas nousee ja tekee pojan liikkeistä sellaisia kuin hidastetussa filmissä. Kovin reippaana hän on taudista huolimatta jaksanut olla, mutta ruoka ei ole paljon maistunut. Nämä äidin hurmaavat porkkanasämpylät eivät tehneet tässä poikkeusta.

Omalla kohdallani sämpylöiden menekkiä hillitsee se, että olen perinteisellä tammikuisella ruokavalio ja elämänlaatu kuntoon -kuurilla. Maistoin vain aivan pienen palan, johon laitoin sekä Philadelphia-juustoa että Luostari-juustoa. Oli ihan hyvää, mutta ei ehkä niin hyvää, että ryhtyisin säännöllisesti leipomaan sämpylöitä. Taitaa olla niin, että käytän sekä leivonta- että syömiskiintiöni mieluummin johonkin makeaan :)

Nyt tarvittaisiin isi nopeasti kotiin syömään kaikki nämä sämpyläröykkiöt! Muita vieraitakaan kun ei oikein viitsi kutsua tänne sairastuvalle…



Näiden helppojen porkkanasämpylöiden resepti on Kodin Kuvalehdestä. En kyllä itse tiedä, olivatko nämä sen helpompia kuin sämpylät yleensäkään? Hiivaa kuitenkin käytettiin, kohoamista odotettiin ja pöytään sekä käsiin tarttuvaa taikinaa vastaan taisteltiin. Ohjeessa vieläpä luki, että porkkanaraaste tekee taikinasta vielä tavallista takertuvampaa.

Kurpitsansiemenet sämpylöiden päällä oli kiva idea, ja hienoa, että kaapissa pitkään lojuneille siemenille tuli pitkästä aikaa käyttöä.



Helpot porkkanasämpylät  (katso koko resepti Kodin Kuvalehden sivuilta täältä):

5 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
1 rkl siirappia
2-3 tl suolaa
3 dl porkkanaraastetta
3 dl kauraleseitä
5 dl vehnäjauhoja
4 dl hiivaleipäjauhoja
3/4 dl rypsiöljyä

Pinnalle: leseitä tai siemeniä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti