sunnuntai 9. huhtikuuta 2017

Tässä suklaaherkussa päärynä on parhammillaan!

VIIKKO 20





Vietin pari viikkoa sitten syntymäpäiviäni, tosin ilman sen suurempia karkeloita. Useina vuosina olen päätynyt pitämään ihan kunnon synttärijuhlat, mutta nyt ne vain jotenkin lipuivat ohi.

Syntymäpäivätoiveenani oli, että pääsemme mieheni kanssa kahdestaan Kluuvin Fazerille aamupalalle. Rakastan kyseistä paikkaa ja sen arkiaamiaisia, mutta en ollut käynyt siellä aikoihin. Mieheni taas ei muistanut käyneensä siellä koskaan, joten oli todella jo aikakin! Poika pääsi onneksi isovanhemmille hoitoon, ja me nautimme kiireettömästä aamiaishetkestä koko rahalla. Terveyskuurini vaikutti vain sen verran, että jätin ihanat jälkiruokakakut väliin, vaikka ne yleensä ovat aamupalan kohokohta. Onneksi makeutta löytyi terveellisemmässä muodossa persikkasmoothiesta.

Aamupalan jälkeen jatkoimme vielä kahdestaan shoppailemaan, mitä ei tapahdu juuri koskaan :) Mieheni ei ole mikään ostoshai, ja jos joskus käymme yhdessä kaupoilla, se taphtuu Espoossa tai vaihtoehtoisesti matkoilla ollessamme. Sain valita itselleni lahjaksi ihanan laukun, ja mieheni käytti viimein hänelle joululahjaksi antamani lahjakortin ja osti kaksi kivaa paitaa.


Päärynäbrownien pinta on koristeltu mantelirouheella ja sulatetulla suklaalla.


Myöhemmin päivällä sain vielä tosi ilahduttavan yllätyssyntymäpäivälahjan mieheni siskolta. Yksi osa sitä oli Suussasulavat browniet -reseptikirja, joka nosti heti veden kielelle.

Selailimme kirjaa eilen aamiaispöydässä yökylässä olleen ystäväni kanssa. Annoin ystäväni valita parhaan reseptin, ja hän päätyi päärynäbrownieisiin. Valitettavasti leipominen tapahtui vasta ystäväni lähdön jälkeen, joten hän ei itse päässyt niitä tällä kerralla maistamaan.

Mutta kiitos Emmi-ystävälle loistavasta valinnasta! Vaikka nyt ei todellakaan ole kyseessä terveellinen herkku, maistoin eilen lopputulosta puolen palan verran. Se oli taivaallisen hyvää! Menee ehdottomasti top kolmoseen tähän mennessä kokeilemistani resepteistä. Brownie oli sisältä juuri sopivan kosteaa, pähkinärouhe toi mukavaa suutuntumaa ja päärynöiden makeus sulautui suklaan kanssa täydelliseksi komboksi.


Resepti toimii hieman ohjeistettua pienemmälläkin päärynämäärällä.


Reseptissä kehotettiin käyttämään 1,5 kiloa päärynöitä. Ihmettelin valtavalta tuntuvaa määrää jo kauppaan lähtiessäni, mutta ostin sitten kuitenkin kyseisen määrän päärynöitä. Prosessin aikana kävi kuitenkin selväksi, että puolet olisi riittänyt hyvin. En halunnut iskeä koko pellillistä aivan täyteen päärynöitä, ja vaikka olisin iskenytkin, ei siihen silti olisi mennyt puoltatoista kiloa.

Totesin myös, että päärynöiden ei ole hyvä olla liian kypsiä. Pari ostamistani päärynöistä oli hieman muita pehmeämmässä kunnossa, ja niistä tuli paistamisen aikana hieman liikaa kosteutta muutenkin sopivan tahmeaan brownieen. Kypsät, mutta kovat päärynät toimivat siis parhaiten.





Myös rouhittujen hasselpähkinöiden määrä reseptissä tuntuu valtavan isolta. Itse sekoitin taikinaan mukaan vain yhden pussillisen eli 80 grammaa hasselpähkinärouhetta, ja se tuntui varsin sopivalta määrältä. Reseptissä kehotetaan käyttämään 200 grammaa rouhetta, mutta silloin taikina olisi kyllä mielestäni jo hieman liian rakeista…

Ripottelin valmiin brownien pinnalle  koristeeksi kaapista löytynyttä mantelirouhetta, koska en tajunnut säästää sitä varten hasselpähkinärouhetta. Lisäksi sulatin pienen levyllisen maitosuklaata, jonka valutin pinnalle koristeraidoiksi. Täydellistä päärynän kanssa!

En ole ollut mikään varsinainen päärynäfani. Päärynä maistuu juustojen seurana, mutta jäätelössä, jogurtissa, siiderissä tai muissakaan makeissa herkuissa en ole liiemmin pitänyt siitä. Mutta nyt löytyi poikkeus, sillä tämä päärynäbrownie oli kyllä täysosuma!





Päärynäbrowniet

1,5 kg kypsiä päärynöitä (itse käytin maks. 700 g päärynöitä)
vastapuserrettua sitruunamehua
200 g tummaa suklaata
150 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 rkl kaakaojauhetta
200 g rouhittuja hasselpähkinöitä (itse käytin 80 g)
4 rkl maitoa

Kuori päärynät ja poista siemenkodat. Leikkaa lohkoiksi ja puserra pintaan sitruunamehua, jotta ne eivät tummu. Sulata suklaa. Sekoita voi, sokeri, vaniljasokeri ja suola. Lisää sekoittaen kananmunat ja sitten sula suklaa. Yhdistä vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe ja kaada seos taikinaan. Sekoita. Lisää lopuksi pähkinät ja maito. Sekoita tasaiseksi.

Kaada pellille, asettele päärynälohkot pinnalle. Kypsennä 200 asteessa n. 30 min. Koristele halutessasi suklaakastikeraidoilla.


Reseptin lähde: Ingrid Wikholm: Suussasulavat browniet (Kustannus-Mäkelä Oy, 2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti